НАЈЧУВЕНИЈА СРПСКА ЉУБАВНА ПРИЧА ПОНОВО ПРЕД СМЕДЕРЕВЦИМА

„SANTA MARIA DELLA SALUTE“  У БИОСКОПУ ЗА ВИКЕНД:

За све који су, пре две недеље, пропустили премијеру и прве пројекције, филм „Santa Maria della Salute“ опет на програму Центра за културу.  

Крајем године, најновији српски филм који обара рекорде гледаности, премијерно је приказан и у Смедереву.

Чувену причу о немогућој љубави великог песника и 30 година млађе, учене лепотице, Смедеревци ће поново моћи да погледају у Центру за културу, 14. и 15. јануара у Биоскопској дворани Центра за културу у два термина – од 18.00 и 20 сати и 30 минута.

Реч је о новом остварењу Здравка Шотре који је и овога пута окупио велику екипу врсних глумаца. Костића игра Војин Ћетковић, а његова партнерка је Тамара Алексић, која је на свечану премијеру у нашем граду, уз Љубомира Булајића и Небојшу Цилета Илића, дошла да поздрави публику по чијем је мишљењу она дефинитивно успела да изнесе овај ни мало лак задатак јер Ленку Дунђерски доживљавамо као савршенство:

Успели смо захваљујући чудесном редитељу. Он је тачно знао шта жели од нас двоје и остатка екипе испред и иза камере, без свих њих, никада не бих успела. Јесте изазов играти Ленку, сви знамо понешто о њој. Али, то су углавном или факти, попут чињенице да је говорила толико и толико језика, или, неретко, сасвим идеализована слика коју је створио један заљубљени песник. Од тих ствари, чињеница и стихова, требало је направити живу жену од крви и меса у којој тиња ватрица… То је био највећи изазов. Њихова љубав је била чиста и велика јер ни једно од њих није ни на који начин форсирало оног другог, настојећи да направи оно што тај други није. Напротив, то је био однос пун љубави, поштовања и разумевања – каже Тамара Алексић.

Прича коју сада гледамо као филм, заправо је део много обимнијег материјала, сниманог три месеца, са 170 глумаца, на 160 локација, који ћемо гледати као серију на РТС-у. С тим што серија прати читав Лазин живот, све оно што се догодило и што је на крају неминовно водило стиховима „Санта Мариа…“.

Уједно, ће то бити прилика да упознамо још многе друге, значајне личности те епохе. Једну од њих игра Љубомир Булајић:

Ја сам и до сада већ имао ту срећу и прилике да играм личности значајне за нашу историју. Такав је и лик Ђорђа Дунђерског кога сада тумачим. Сви знамо колико је та породица била важна за Србију изборивши права за Србе у Војводини, која је тада део угарске територије, а Срби мањински народ. Ђорђе заправо наставио рад свог оца  по том питању – објашњава Булајић.

Комплетна прича је галерија најзначајнијих ликова из ове епохе, међу којима је и др Милан Савић,  дугогодишњи уредник Летописа матице српске и секретар институције која га је објављивала, а кога игра Небојша Циле Илић. Како сам каже, не прави велику разлику када је реч о глуми на тему савременог и прохујалог доба, али од повратка у прошлост увек има користи:

Др Савић је био значајна личност, али о сваком од тих људи би се могао направити филм или серија, имали су раскошне животе, ради се о великим интелектуалцима. Савић је подржавао и помагао уметнике, био нека врста мецене. Филм је свакако концентрисан на љубав Лазе и Ленке, ми смо подршка тој причи, наравно, свако има неку своју боју. Добар је тај искорак у прошлост, да се човек врати у назад и погледа где смо сад. Некада смо сви имали Лазу Костића, он је тај кога су сви знали, он је био најпопуларнија личност времена;  па да видимо ко је сада најпопуларнија личност,  да видимо где смо дошли. То је увек нека вајда, кад се вратиш негде иза, видиш какве су биле вредности, шта је било важно, колико су људи имали стида или поноса. Имамо ми и сада уметнике, али дух времена је такав да не иде никоме на руку, а нарочито њима“  – изјавио је Илић након премијере филма у Смедереву.

Филмска прича о Лази Костићу почиње у Венецији, пред црквом Санта Мариа дела Салуте, због које се песник у младости песмом љутио на дужда што је за градњу те цркве посекао силне шуме у нашим крајевима. Ово је емотивна исповест о највећој српској љубавној причи, која нас води кроз живот и унутрашњу борбу великог и „друкчијег“ човека, песника, преводиоца, доктора права, новинара…

Преузето са: http://nasenovine.net/index.php/kultura/content/5137/santa-maria-della-salute-u-bioskopu-za-vikend.html

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *