КОНТЕКСТ У САВРЕМЕНОЈ УМЕТНОСТИ

Трибина посвећена теми која је од кључног значаја за разумевање пракси у савременој уметности, „Контекст у савременој уметности“, одржаће се у петак, 16. децембра са почетком у 19 сати у Концертној дворани Центра за културу Смедерево.

Једна од најважнијих особина савремене уметности, губљење јасне границе између уметничког и неуметничког, везана је управо за промену у схватању контекста који постаје одређујући чинилац за уметничка истраживања и за мисао о уметности. Током трибине на којој ће говорити др Маја Станковић, историчар уметности и предавач на Факултету за медије и комуникације биће појашњени превазилажење жанровских и медијских подела у савременој продукцији и карактер отворености дела који одудара од схватања уметничког дела као затвореног и самодовољног. Посебан нагласак биће стављен на квалитет „флуидности“ као обележју савременог друштва и уметности, који нам говори о нестабилности, покретљивости, променљивости и суочава нас са питањем статуса уметности у потрошачком друштву.

Улаз на програм је слободан, а модератор је Марко Цветковић, уредник научно-образовног програма Центра за културу Смедерево.

Др Маја Станковић аутор је студије „Флуидни контекст: контекстуалне праксе у савременој уметности“. Пише и објављује текстове у којима се обрађују питања савремене уметности. Чланице је међународног удружења ликовних критичара AICA.

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *