ГРАФИКА СВЕТЕ ГОРЕ

Предстојећа трибина у оквиру децембарске понуде научно-образовног програма Центра за културу Смедерево са темом „Графика Свете Горе“ одржаће се у уторак, 6. децембра са почетком у 19.00 сати у Концертној дворани. Академски графичар, мр Родољуб Карановић, који је у склопу свог професионалног ангажмана боравио на Светој Гори, упознаће заинтересоване за ликовним особеностима и стилским карактеристикама светогорских гравира, говориће о свом искуству рада у манастиру Хиландар и осветлити културно-историјски контекст важан за разумевање улоге графике у одбрани идентитета православног живља.

Светогорске бакрорезе израђивали су мајстори у Бечу, Москви, Кијеву, Сремским Карловцима, Венецији, Константинопољу, Атини, као и монаси Свете Горе. Важно место у историји светогорске графике припада Хиландару који је у 19. веку био једини атоски манастир са штампаријом за бакрорез.

Графичко наслеђе коме је програм посвећен сведочи о култовима негованим на Светој Гори, као што су култ Богородице или светитеља, композиције неретко обухватају и приказе самих манастира, а преко њих се посматрачу приближава дух православног упоришта и његова историја.

Модератор трибине је Марко Цветковић, уредник научно-образовног програма Центра за културу. Улаз на програм је слободан.

Родољуб Карановић је магистар графике и магистар конзервације дела ликовне уметности на папиру. Учествовао је на бројним групним изложбама УЛУС-а и Београдског графичког круга од 1972. године. Излагао је на Битољском тријеналу, ликовном сусрету Суботица, Октобарском салону Београда, Мајској изложби графике Графичког колектива Београд, Бијеналу у Ибици, изложбама графике малог формата у Београду, Нишу, Смедереву. Самостално је излагао у Добоју, Београду, Скопљу, Смедереву, Врању, Лесковцу, Прокупљу, Пироту, Пожаревцу, Ковину. Био је шеф Кабинета Графике Графичког одсека Факултета ликовних уметности у Београду.

У оквиру програма 21. Смедеревских светосавских свечаности 2010. године у Галерији Центра за културу Смедерево публика је имала прилику да посети изложбу графике из збирки светогорских манастира Хиландар, Симоно-петра, Ватопед и келије Свети Илија. Изложбу је поставио Родољуб Карановић, а чинили су је отисци које је Карановић израдио ручно, на стари, изворни начин, уз мајстора Бранислава Јешића и технолога-заштитара Ивана Тричковића.

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *