ПРЕДСТАВА „ПАРЛАМЕНТ РИБА“, 25.11.2016.

Међународни еколошки пројекат „Парламент риба“, који се бави заштитом животне средине и чији је циљ спречавање загађења река и мора, реализује се у нашем граду до краја новембра. Град Смедерево је, како с поносом треба истакнути, једини град у Србији у којем се спроводи овај познати интернационални позоришни еколошки пројекат.
Пројекат реализују ЕУЦЦ – „The Coastal Union Germany“ (EUCC-D), организација која је део међународно активне „Coastal & Marine Union“, највеће невладине организације у европском делу обала и „Kurtheater bitterfeld e.v. dessau-roßlau“, позоришно удружење из Немачке. Пројекат је финансиран од стране Савезне фондације за животну средину у Немачкој (Deutsche Bundesstiftung Umwelt DBU) и под покровитељством немачког Савезног министарства за образовање и науку и министарке Јохане Ванке.
Партнери на овом значајном еколошком пројекту су: Град Смедерево, ОШ „Др Јован Цвијић“, ЈКП „Зеленило и гробља“, Центар за културу Смедерево и позориште „ПАТОС“.
Након веома успешних тродневних едукативних и креативних радионица које су партнери из Немачке реализовали са ученицима четвртог разреда у ОШ „Др Јован Цвијић“ (сакупљање отпада на Дунавском кеју, прављење експоната од сакупљеног отпада – цртежи, маске и друго), сценске, плесне и музичке радионице кроз које се развија свест о загађености и потребе да се понашање усклади са захтевима очувања животне средине) отворена је изложба дечјих радова „Човек – отпад – море“ у Центру за културу Смедерево.
Завршница пројекта „Парламент риба“ биће 25. новембра (петак), када ће се организовати поворка у центру града од 15.00 до 16.00 часова, у којој ће учествовати немачки представници и локални партнери.
Истог дана у 19.00 часова у Центру за културу Смедерево реализатори пројекта из Немачке ће заједно са партнерима из ОШ „Др Јован Цвијић“ и позориштем „ПАТОС“, а уз подршку локалне самоуправе, извести представу „Парламент риба“ којом ће скренути пажњу на потребу очувања водених површина у нашем окружењу. Улазница за представу „Парламент риба“ је један пластични чеп од флаша, чиме ћемо допринети акцији „Чеп за хендикеп“.
Позивамо ученике, учитеље и наставнике да у што већем броју присуствују представи 25. новембра и тиме допринесу остваривању образовних и васпитних циљева које овај пројекат има – кроз позоришни приступ тематици усвојиће се нова знања о загађењу, о важности превентивног деловања, а тиме ће се утицати и на развијање исправних ставова и друштвене одговорности код деце и омладине.
УЛАЗ ЈЕ СЛОБОДАН.

• Поворка
25. 11. 2016. године, центар града, 15.00–16.00 часова
• Позоришна представа „Парламент риба“
25.11.2016. године, Велика дворана Центра за културу Смедерево, 19.00 часова

О ПРЕДСТАВИ
„Парламент риба“ је прича о девојчици Марини и њеним авантурама у величанственом подводном свету. Она се сусреће се са разним воденим животињама и успева да се спријатељи са моћним чаробњаком званим Водени Муж. Међутим, подводни свет је у опасности: токсични отпад и пластика бацају се у воду, а Марина је једина спона између угроженог станишта и загађивача из света изнад површине и људи.
Едукативно-ангажована представа, има за циљ нарушавање фиктивног космоса позоришта и указивање деци на проблем загађивања животне средине. Поред озбиљности теме представа садржи и музичке и плесне нумере, а посебно су занимљиви визуелни елементи и видео-анимације. Намењена је узрасту деце од 8 година па навише.

Глумци: Бернхард Клампфл, Марајке Добертин, Перо Радичић, Нинослав Ћулум, Регула Штајнер Томић, Таиса Вебер.
Сценографија: Беата Хундермарк
Кореографија: Маја Тангеберг Гришин
Музика: фолклорна музика из разних земаља
Видео-анимације: Филип Кајтел

Predstava Parlament riba, medjunarodni ekoloski projekat u Smederevu

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *