НАСТАВЉА СЕ МЕЂУНАРОДНИ ЕКОЛОШКИ ПРОЈЕКАТ У СМЕДЕРЕВУ

Након тродневних разноврсних радионица које су партнери из Немачке реализовали у ОШ „Др Јован Цвијић“ са ученицима четвртог разреда – отворена је изложба дечјих радова „Човек – отпад – море“ у Центру за културу Смедерево.

Међународни еколошки пројекат „Парламент риба“ након тродневних радионица у ОШ „Др Јован Цвијић“ настављен је у петак, 19. новембра, отварањем изложбе дечијих радова у холу Центра за културу Смедерево. Подсетимо, пројекат „Парламент риба“ реализују EUCC – ”The Coastal Union Germany“ (EUCC-D), организација која је део међународно активне „Coastal & Marine Union“, највеће невладине организације у европском делу обала, „Kurtheater bitterfeld e.v. dessau-roßlau“, позоришно удружење из Немачке, а финансиран је од стране Савезне фондације за животну средину у Немачкој ((Deutsche Bundesstiftung Umwelt DBU) и под покровитељством немачког Савезног министарства за образовање и науку и министарке Јохане Ванке.
Партнери на овом значајном еколошком пројекту су: Град Смедерево, ОШ „Др Јован Цвијић“, ЈКП „Зеленило и гробља“, Центар за културу Смедерево и позориште „ПАТОС“.
Миљана Кравић, чланица Градског већа за ресор просвете и образовања, истакла је на отварању изложбе да је Град Смедерево поносан што је партнер у веома важном међународном еколошком пројекту, чији је циљ да мотивише људе да се боре против загађења вода у свом окружењу. „Наши партнери из Немачке пуни су позитивних утисака и имају само речи хвале за добру организацију пројекта и гостопримство које их је сачекало у Смедереву“, рекла је Миљана Кравић, додајући да се постигло неколико образовних и васпитних циљева овим пројектом у нашем граду – ученици су усвојили нова знања о загађењу, о важности превентивног деловања, а тиме се утицало и на развијање исправних ставова и друштвене одговорности код најмлађих генерација.
Светлана Михајловић, чланица Градског већа за ресор културе, поздравила је све у име локалне самоуправе и похвалила ентузијазам, креативност и залагање ученика који су учествовали на радионицама, сакупљали отпад на Дунавском кеју, правили експонате од сакупљеног отпада (цртеже, маске и друго) и припремали представу, а одлично успостављеном интеракцијом одушевили партнере из Немачке.
Драгица Голубовић, директорка ОШ „Др Јован Цвијић“ истакла је да је основна школа чији је руководилац одавно својим добрим радом подигла границе у области просвете и образовања, те да учешће ученика ОШ „Др Јован Цвијић“ у једном међународном пројекту представља корак више на путу просперитета. Она је позвала ученике, родитеље и друге грађане Смедерева да следећег петка погледају поворку градом и представу „Парламент риба“ и тако допринесу развијању свести о потреби очувања животне средине.
На отварању изложбе ученици ОШ „Др Јован Цвијић“ извели су занимљив едукативно-креативни перформанс „Еколошки поздрав“ који говори о заштити животне средине истичући на које начине можемо да сачувамо нашу планету.
Пројекат „Парламент риба“ наставља се 25. новембра (петак), када ће бити организована поворка градом од 15.00 до 16.00 часова, у којој ће учествовати немачки представници и локални партнери. Истог дана у 19.00 часова у Центру за културу Смедерево реализатори пројекта из Немачке ће заједно са партнерима из ОШ „Др Јован Цвијић“ и позориштем „ПАТОС“, а уз подршку локалне самоуправе, извести представу „Парламент риба“ којом ће скренути пажњу на потребу очувања водених површина у нашем окружењу.

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *