ПОЧЕО МЕЂУНАРОДНИ ЕКОЛОШКИ ПРОЈЕКАТ У СМЕДЕРЕВУ

Међународни еколошки пројекат „Парламент риба“, који се бави заштитом животне средине и чији је циљ спречавање загађења река и мора, реализоваће се у нашем граду до краја новембра. Град Смедерево је, како с поносом треба истакнути, једини град у Србији у којем се спроводи овај познати интернационални позоришни еколошки пројекат, финансиран од стране Савезне фондације за животну средину у Немачкој (Deutsche Bundesstiftung Umwelt DBU/ German Federal Environmental Foundation), под покровитељством немачког Савезног министарства за образовање и науку и министарке за образовање и истраживање Јохане Ванк.

„Парламент риба“ током свог путовања Балканом зауставио се у Србији. У Смедереву је почео међународни пројекат из области екологије тродневним едукативно-креативним и позоришним радионицама о очувању животне средине, на којима учествују ученици четвртог разреда ОШ „Др Јован Цвијић“.
Првог дана смедеревски ученици започели су пројекат интерактивном уводном радионицом. Госте из Немачке је у име локалне самоуправе поздравила Светлана Михајловић, чланица Градског већа, као и директорка школе Драгица Голубовић, пожелевши њима, деци и учитељима успешан тродневни рад и стицање многих нових знања. У првом делу ученицима је презентацију о опасностима загађења околине и заштити животне средине одржала Славица Радивојевић, руководилац групе за инспекцију за заштиту животне средине ГУ Смедерево. Након тога Снежана Станојевић, референт за заштиту животне средине, упознала је ближе присутне са радом Јавног комуналног предузећа „Зеленило и гробља“, говорећи им о сакупљању комуналног отпада у нашем граду, селекцији сировина и важности превентивног деловања у овој области. Након дивног интерактивног дружења у школи, ученици ОШ „Др Јован Цвијић“ су на простору Дунавског кеја сакупљали отпад од којег су наредног дана правили експонате, показујући при томе сву своју креативност и инвентивност. Ученички експонати биће приказани у оквиру изложбе „Човек – отпад – море“ која ће бити отворена у Центру за културу Смедерево од 18. новембра до краја месеца.
Према речима реализатора пројекта, Анке Ворлауф, референта за образовање организације EUCC-D, и Регуле Штајнер Томић, уметничког директора позоришног удружења „Kurtheater bitterfeld e.v. dessau-roßlau“, радионице са смедеревским ученицима протичу у одличној атмосфери. Циљ ових радионица јесте да се деца региона, која су укључена у пројекат упознају са тематиком, прихвате нове садржаје и створе сопствени позитивни, емотивни приступ тематици. Кроз игру деца ће научити да се телом и гласом изражавају сценски, сликовито, плесно и музикално, да усвоје нова знања о загађењу воде и да развију продубљену свест о загађености вода, како би и сами осетили потребу да се понашају у складу са захтевима очувања природне средине.

Међународни еколошки позоришни пројекат „Парламент риба“, који реализују EUCC – The Coastal Union Germany (EUCC-D), организација која је део међународно активне „Coastal & Marine Union“, највеће невладине организације у европском подручју обала, и „Kurtheater bitterfeld e.v. dessau-roßlau“, позоришно удружење из Немачке, жели да мотивише људе у Европи да, делујући у свом сопственом животном окружењу, испуне своју грађанску обавезу, тако што ће се активно ангажовати против прогресивног загађења воде.
Партнери пројекта у Граду Смедереву су: локална самоуправа, ОШ „Др Јован Цвијић“ Смедерево, ЈКП „Зеленило и гробља“, Центар за културу Смедерево и позориште „ПАТОС“.
Након радионица и изложбе међународни еколошки пројекат у Смедереву завршава се 25. новембра, када ће бити организована поворка градом и позоришна представа „Парламент риба“.

Распоред дешавања у оквиру интернационалног еколошког пројекта

„Парламент риба” у Смедереву:

• Едукативно-позоришне радионице
15.11.2016 – 17.11.2016. године, ОШ „Др Јован Цвијић” Смедерево, 08.00–12.00 часова

• Изложба „Човек – отпад – море”
18.11.2016 – 30.11.2016. године, хол Центра за културу Смедерево
Отварање изложбе: 18. 11. 2016. године, 19.00 часова

• Поворка
25.11.2016. године, центар града, 15.00–16.00 часова

• Позоришна представа „Парламент риба“
25.11.2016. године, Велика дворана Центра за културу Смедерево, 19.00 часова

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *