ПРЕД ПУБЛИКОМ НОВИ ГРАФИЧКИ ЛИСТОВИ

Погледу ликовне публике у Смедереву од наредне суботе, 19. новембра, у Галерији Центра за културу, биће изложена дела графичара, настала у оквиру овогодишње, 32. по реду колоније „Графика“, одржане почетком септембра ове године. На колонији је учествовало осам уметника из Србије, Републике Српске (БИХ) и Бугарске. То су Јелена Јевтић из Шапца, Даница Ступар из Вршца, Никола Радосављевић из Ужица, Александар Лазар из Смедерева, Оливера Шипка и Јелена Каришик из Бања Луке и бугарски графичари Тодор Обчаров из Хаскова и Веселин Дамянов-Вес из Сливена. Као гости излагачи са по два дела представиће се Андријана Даниловић из Ужица и Маријана Јанковић из Ивањице. Публика има прилику да види укупно 24 дела, уметника из различитих средина, образовања, година и схватања.

„Комбинација младих уметника који траже свој ликовни израз и старијих, већ афирмисаних уметника који су свој израз нашли, али и даље експериментишу, красе овогодишњу изложбу колоније „Графика“ и показује да графика, иако мање присутна, стоји раме уз раме са осталим ликовним техникама, често доносећи са собом интересантније резултате у односу на остале технике“, каже у тексту каталога за изложбу Иван Веселиновић, апсолвент историје уметности.

У традицији Ликовне колоније „Графика“ је и наградна игра за све посетиоце изложбе. Биће извучена три добитника графика чији су аутори уметници из претходних сазива колонија.

Учесници за време трајања колоније ураде по једно дело – графику за мапу од три отиска и по једну поклон – графику за Галерију Центра за културу. Фонд колоније данас чини више од 500 графичких листова, око 250 најпознатијих аутора из земље и иностранства, што је импозантна збирка. Значај колоније није само у погледу учинка на пољу децентрализације уметности у Србији,  већ је садржан и у квалитету радова, који би био завидан у било којој земљи. Посебна вредност је у чињеници да учесници колоније иду у корак са савременим кретањима у графици и графичким техникама.

Ликовну колонију „Графика“ организују Центар за културу и Град Смедерево.

Свечано отварање изложбе је од 12.00 сати. Поставка је отворена за посетиоце до 16. децембра, а затим ће је видети публика и у другим градовима у Србији. 

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *