МЕЂУНАРОДНИ ЕКОЛОШКИ ПРОЈЕКАТ „ПАРЛАМЕНТ РИБА“

Међународни еколошки пројекат „Парламент риба“, који се бави заштитом животне средине и чији је циљ спречавање загађења река и мора, гостује у нашем граду.
Град Смедерево је, како с поносом истичемо, једини град у Србији у којем се овај познати интернационални позоришни еколошки пројекат реализује.

Пројекат „Парламент риба“ финансиран је од стране Савезне фондације за животну средину у Немачкој (Deutsche Bundesstiftung Umwelt DBU/ German Federal Environmental Foundation) и налази се под покровитељством немачког Савезног министарства за образовање и науку и министарке за образовање и истраживање Јохане Ванк (Johanna Wanka).

Пројекат „Парламент риба“ реализују следећи партнери:

EUCC – The Coastal Union Germany (EUCC-D) – представља део међународно активне „Coastal & Marine Union“, највеће невладине организације у европском подручју обала. EUCC-D се ангажује у домаћим и међународним пројектима за унапређење одрживог развоја мора и њихових обала. При томе, кључну улогу игра пружање и ширење информација као и дијалог између науке, праксе и становништва. У пројекту „Парламент риба“ EUCC-D је одговорна за научно и образовно праћење пројекта. Ово између осталог укључује и концепцију и реализацију позоришне радионице животне средине и путујуће изложбе.

„Kurtheater bitterfeld e.v. dessau-roßlau“ – позоришно удружење које је основано 1993. године и представља удружење глумаца, редитеља, музичара, композитора, плесача, кореографа и ликовних уметника, који се на уметнички начин баве прошлошћу, али и садашњошћу савременог индустријског друштва у региону и све израженијом глобализацијом у свим деловима света. Као покретач пројекта удружење је задужено за извођење позоришне представе, а и за управљање самим пројектом.

Партнери пројекта у Смедереву:

– Град Смедерево
– ОШ „Др Јован Цвијић“ Смедерево
– ЈКП „Зеленило и гробља“ Смедерево
– Центар за културу Смедерево
– Позориште ПАТОС Смедерево

Распоред дешавања у оквиру интернационалног еколошког пројекта „Парламент риба” у Смедереву:

 • Едукативно-позоришне радионице
  15.11.2016 – 17.11.2016. године, ОШ „Др Јован Цвијић” Смедерево, 08.00–12.00 часова
 • Изложба „Човек – отпад – море”
  18.11.2016 – 30.11.2016. године, Галерија Центра за културу Смедерево
  Отварање изложбе: 18.11.2016. године, 19.00 часова
 • Поворка
  25.11.2016. године, центар града, 15.00–16.00 часова
 • Позоришна представа „Парламент риба“
  25.11.2016. Велика дворана Центра за културу Смедерево, 19.00 часова
FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *