МУЗИКА СРПСКИХ КОМПОЗИТОРА ЗА ВИОЛОНЧЕЛО И КЛАВИР

Богат музички програм у новембру, почиње бесплатним концертом на коме ће се слушати музика српских композитора за виолончело и клавир. Концерт ће се одржати у среду 2. новембра, у Концертној дворани Центра за културу Смедерево, а наступиће Дуо Стојановић,  који чине виолончелиста Душан Стојановић и пијанисткиња Радмила Стојановић.

Свој први наступ као дуо су забележили још 1989. године у Културном центру Београда и од тада непрекидно наступају на концертним подијумима. Од значајнијих активности као дуо издвајају бројне концерте у Београду и другим градовима у Србији, наступ на међународном фестивалу Чело фест у Београду, хуманитарне концерте за децу са посебним потребама, сарадња са бројним центрима за културу у Србији, сарадња са СОКОЈ-ем (организацијом музичких аутора Србије), као и сарадња са Секретаријатом за културу Београда на неколико пројеката. Наступили су у оквиру светске изложбе EXPO 2015, у Милану (Италија), у октобру 2015. Снимили су два CD-а, први са делима француских композитора Клода Дебисија и Габријела Фореа и други са делима српских композитора за виолончело и клавир као живи снимак концерта на Чело фесту.

На програму концерта у Смедереву налазе се дела познатих српских композитора Дејана Деспића (Сичилијана оп.21а), Милоја Милојевића (Легенда о Јефимији), Ивана Јевтића (Виа Долороза), Петра Стојановића (Романса), Властимира Перичића (Песма и игра), Василија Мокрањца (Стара песма и игра), Ивана Бркљачића (…у трептају ока…) и Исидора Бајића (Резигнација и Ђаволан).

Концерт је део пројекта који је помогнут од СОКОЈ-а (организације музичких аутора Србије) за представљање и популаризацију домаћег музичког стваралаштва у домену уметничке музике. Почетак је заказан за 19.00 часова, а улаз је слободан.

 Биографијe уметника 

Душан Стојановић, виолончелиста, рођен је у Београду. Музичко образовање је стекао у музичким школама Др. В.Вучковић и К. Станковић, а затим на Факултету музичких уметности где је дипломирао у класи проф. Ф. Јаковчић. По завршетку студија у Београду, похађа мајсторску класу виолончела код професора Мајкла Флаксмана (САД) и као редован студент постдипломских студија код истог професора, стиче диплому Концертанта, 1989. године на конзерваторијуму у Шафхаузену у Швајцарској.

Усавршавао се на мајсторским курсевима у некадашњој Југославији и иностранству код педагога: Данијел Шафран, Борис Пергаменшиков и Фредерик Лодеон.

Дугогодишњи је члан камерног ансамбла Београдски гудачки квартет, са којим је наступао на бројним концертима и музичким фестивалима у земљи и иностранству (у Италији, САД-у, Немачкој и бившим југословенским републикама) и са којим је снимио четири CD-а.

Био је први челиста камерног оркестра Београдска Синфониета, са којим и даље повремено наступа, а од 2003. године је први челиста и солиста Краљевских гудача Св.Ђорђа. Са овим ансамблом је учествовао на више турнеја у иностранству (Италија, Аустрија, Немачка, Норвешка, Босна, Црна Гора) и снимио је CD као солиста у делима М.Мареа и Ф.Купрена. Наступао је као солиста и са Симфонијским оркестром РТС-а и Симфонијским оркестром Уметничког ансамбла Станислав Бинички.            

Бавио се педагошким радом као професор виолончела у неколико музичких школа у Београду, а био је и хонорарни сарадник многих значајнијих симфонијских и камерних оркестара у земљи. Као солиста и члан камерних ансамбала је наступао у многим земљама, у скорије време у Немачкој и Јапану. 2013. године је издат CD дискографске куће MASCOM у коме се појављује као солиста.  Често снима за музички архив Радио Београда.

Од 2001. године је стално ангажован као вођа деонице виолончела и соло-челиста Симфонијског оркестра РТС-а.

 

Радмила Стојановић, пијанисткиња, рођена је у Београду. Основно и средње музичко образовање стекла је у музичкој школи Корнелије Станковић у Београду и то прво у класи проф. Бојана Бруна, а потом у класи проф. Мирјане Јовановић Јелаче. Дипломирала је и магистрирала на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Невене Поповић. Осим клавира, студирала је и чембало у класи проф. Оливере Ђурђевић.

Учествовала је на Интернационалном курсу младих пијаниста у Охриду (Македонија), код проф. Икуко Ендо (Јапан ). На републичким и савезним такмичењима ученика и студената, освајала је више награда као пијаниста или као члан камерног састава.

Солистички је наступала са оркестром музичке школе Корнелије СтанковићСимфонијским оркестром РТС-аБеоградским гудачким квартетом и камерним оркестром Краљевски гудачи св. Ђорђа. Поред солистичких реситала, пијанистички је активна у камерној музици са посебним афинитетом према гудачима. Наступала је у Шафхаузену (Швајцарска) и учествовала на фестивалима: Дани музике у Херцег Новом (Црна Гора), Охридско лето у Охриду (Македонија) и Чело фест у Београду. Остварила је трајне снимке за РТС и снимила три компакт-диска, један са виолинистом Јованом Богосављевићем и два са виолончелистом Душаном Стојановићем.

Често је ангажована као клавирски сарадник у средњим музичким школама. Од 2001. године бави се педагошким радом на Учитељском факултету у Београду. Активно ради на промоцији и афирмацији квалитетне светске и српске музичке баштине међу младима. Оснивач је и уметнички вођа камерног ансамбла Камерна музика Учитељског факултетаод  академске 2004/2005 године. Ансамбл је учествовао на бројним концертима у Београду и другим градовима у Србији.

Упоредо са уметничким резултатима, даје допринос и у пољу науке. Пише и објављује стручне радове из области музике и музичког образовања. Аутор је семинара за усавршавање и образовање наставника у музичким и општеобразовним школама  – Нове стратегије примене камерне музике у образовању и васпитању. Своје радове излаже на домаћим и иностраним научним конференцијама.

Бави се креирањем и извођењем културних догађаја интердисциплинарног карактера уз укључивање музички даровитих студената у уметнички програм.

 

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *