ПРЕДСТАВЉАЊЕ АНТОЛОГИЈЕ АГАПЕ АЛЕКСАНДРА ГАЈШЕКА

Новембар ће у погледу програмских активности  Центра за културу Смедерево почети представљањем књига „Агапе антологија“ 1, 2 и 3 и сусретом са Александром Гајшеком, аутором, уредником и водитељем емисије „Агапе“ на Телевизији Студио Б. Три тома „Агапе антологије“ обухватају по дванаест одабраних разговора са личностима активним у области културе, духовности и истраживачког рада као што су Владета Јеротић, Емир Кустурица, митрополит загребачко-љубљански Порфирије Перић, Душан Ковачевић, Јован Ћирилов, Бојан Јовановић, Зорица Бечановић- Николић, Драган Стојановић и други.  Током програма који ће се одржати у уторак,  1. новембра у Концертној дворани Центра за културу Смедерево са почетком у 19 сати са Гајшеком ће бити вођен разговор о темама кроз чију се обраду емисија „Агапе“ профилисала као драгоцена културна и медијска појава, нудећи мислећим људима блиске садржаје. Аутор емисије говориће о својим подстицајима на рад на серијалу „Агапе“  и заживљавању  реализованих разговора у форми књиге, о искуству суочавања са питањима вере,  одговорности према сопственом постојању, духовном трагалаштву, перцепцији савременог човека.

Улаз на програм је слободан, а модератор је Марко Цветковић, уредник научно-образовног програма Центра за културу Смедерево. Заинтересовани ће бити у прилици да купе издања „Агапе антологије“.

Александар Гајшек је новинар, уредник и телевизијски водитељ на ТВ Студио Б. Аутор је емисија „Моја слика света“ и „Спознаја“ и серијала „Агапе“  који траје пуну деценију у медијском животу Србије. Серијал „Агапе“ почео је у октобру 2006.  интервјуом са Патријархом Павлом, потом се наставио са  гостом-домаћином, академиком Владетом Јеротићем. Глобална тема била је „Савремено друштво и религија“, а у оквиру емисија вођени су разговори на тему смисла, вере, љубави, снова, стваралаштва, васпитања… Емисија „Агапе“ и до сада објављена три тома „Агапе антологије“ од којих је последњи оријентисан на религију у књижевности, намењени су онима који себи постављају фундаментална филозофска, религијска и егзистенцијална питања.

Гајшек је одликован Граматом патријарха Павла за активно учешће у црквеном животу и мисионарском раду. Добитник је награде „Бранислав Мане Шакић“ за 2008. годину коју је Радио Смедерево додељивао за лепо казану реч и неговање културе говора. Награда „Шуматовачка“ додељена му је 2013. године као чувару културног богатства и стваралачких вредности за које се професионалним деловањем  и индивидуалним ангажманом залагао. Културно-просветна заједница Београда наградила је Александра Гајшека и његов серијал „Агапе“ 2014. године признањем „Златни беочуг“  који се додељује онима који су својим животом и стваралаштвом трајно допринели, обележили и  обогатили културни и уметнички живот Србије.

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *