УСПЕШНА ПРОМОЦИЈА СТВАРАЛАШТВА ПАВЛА ЗЕЛИЋА, АУТОРА „ПЕШЧАНЕ ХРОНИКЕ“ У СМЕДЕРЕВУ

Синоћ је у Центру за културу Смедерево, у оквиру трибине „Књижевност и стрип“, представљен опус Лагуниног аутора Павла Зелића, писца и стрип-сценаристе.

После продуховљеног уводног излагања домаћина и водитеља Марка Цветковића, Зелић је публику провео у обимној презентацији кроз целу историју девете уметности, показујући како је визуелно приповедање присутно код људи од праисторијских и античких времена, да би еволуцију стрипа повезао са књижевношћу и модерним ауторима. За то су коначни пример били управо његови стрип-албуми „Дружина Дарданели: Пољубац лептирице“ (Сyстем Цомицс, 2011) и „Дружина Дарданели: Злочин на Светској изложби“ (Сyстем Цомицс, 2016), које потписује са још једним Лагуниним аутором – цртачем Драганом Пауновићем („Немањићи: У име оца“ и „Немањићи: Два орла“, Лагуна, 2016, са текстом Дејана Стојиљковића и Владимира Кецмановића).

Стриповску поетику Зелић и домаћа критика препознају и у његовом роману „Пешчана хроника“ (Лагуна, 2013), па су тако на овом и другим делима посетиоци могли да сазнају више о постмодерним играријама које писци вични у обе уметности, литератури и стрипу, приређују за своје читаоце, али и како се обрађују озбиљне и тешке историјске теме на достојан начин и како се свиме тиме позива на даље истраживање и самоедукацију.

Изузетно заинтересована публика се занимала за даље филмске или поновне радио-адаптације Зелићевих дела, и позивала на нове романе, рецимо у свету дружине Дарданели, док је водитељ постављао одлична питања о мотивима града и зла и њиховом непрекидном истраживању у свим пишчевим књигама и стриповима.

После трибине, љубитељи књижевности и стрипа су се још дуго задржали у разговору са Зелићем, и наравно, добили прилику да однесу кући неко његово дело са уникатном посветом.

Текст је објављен на сајту Лагуне:

http://www.laguna.rs/v4880_vest_uspesna_promocija_stvaralastva_pavla_zelica_autora_pescane_hronike_u_smederevu_laguna.html

 

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *