ПОЧИЊЕ 129. „СМЕДЕРЕВСКА ЈЕСЕН“

Период од 8. до 11. септембра у Смедереву биће у знаку 129. туристичко-привредно манифестације „Смедеревска јесен“.  Манифестација ће обухватити програме који имају за циљ афирмацију пољопривредне производње и квалитета сеоских средина, као и привредних и туристичких потенцијала, програме културне, забавне и едукативне садржине.

Од петка, 9. септембра посетиоци ће у Смедеревској тврђави моћи да посете пољопривредну изложбу „Сеоска дворишта“ на којој ће се представити сеоске месне заједнице са доминантним пољопривиредним културама, елементима фолклорног наслеђа, амбијентом сеоских домаћинстава. Истог дана у Центру за културу Смедерево у 16  часова биће отворена привредна изложба на којој ће се представити фирме делујуће на територији Смедерева, као и гости из Београда и Пожаревца.

Традиционално, петак је дан када се у оквиру манифестације одржава дефиле, а поворка која проноси поруку манифестације „Смедерево вазда отворено“,  кретаће се од Дунавског кеја, преко улице Деспота Ђурђа и улице Краља Петра Првог до Градског трга, где ће наступити карневалске групе које су учествовале у дефилеу.

У Малом граду Смедеревске тврђаве истога дана са почетком у 20 сати биће уз уметничку посвету културно-историјском наслеђу Смедерева и уз појаву девојке Смедеревке која симболизује лепоту града на обали Дунава свечано отворена овогодишња „Смедеревска јесен“. Вече свечаног отварања манифестације обележиће модно-кореографски спектакл „Златна нит“ ауторке Емилије Ковачевић, реномираног костимографа, у кореографији Ђорђа Макаревића, првака балета Позоришта на Теразијама, кореографа и редитеља.

У Винском граду, месту које окупља винаре, настављаче смедеревске традиције, на овогодишњој „Смедеревској јесени“ са гостима из Вршца и Чортановаца, вечерас ће наступити тамбурашки оркестар.

Публика ће током манифестације моћи да прати концерте музичких група и извођача који припадају различитим жанровским оријентацијама. Смедерево је домаћин омладинског хора „The voices“ из Италије који ће на овогодишњој манифестацији наступити 8. септембра у оквиру програма хорске музике, у склопу којег ћемо моћи да чујемо и градски женски хор „Кир Стефан Србин“. Љубитељи рока и метала моћи ће истог дана да уживају у једновечерњем рок миксу кога чине наступи смедеревског бенда „Alogia“ и рок састава „Ничим изазван“ који доживљава експанзију на просторима Србије и региона. Музички програмски сегмент који је попримио традиционални карактер, концерт народне музике „Смедерево, граде од старина“, у част хармоникашког виртоуза, композитора и аранжера Јовице Петковића одржаће се на Градском тргу у суботу, 10. септембра. На „Смедеревској јесени“ концерте ће одржати и популарне музичке групе „Амадеус“ (9. септембра) и „Милиграм“ чијим ће се концертом, 11. септембра, завршити програм овогодишње манифестације.

У оквиру културно-образовне понуде посетиоци ће моћи да погледају изложбу „Негујмо српски језик“ у Галерији Савремене уметности Смедерево коју чине едукативни постери на којима су приказане познате личности уз језичке поуке, са циљем подизања свести у правилној употреби српскиг језика. Изложба ће бити отворена вечерас у 19 сати.

Туристички аспект манифестације и драж отворености Смедерева ка Дунаву доћи ће до изражаја кроз туру туристичким бродићем „На лепом плавом Дунаву“ уз музику омладинског оркестра „Светлост“, а за заинтересоване ће бити организоване посети вили „Златни брег“ као и панорамско разгледање града.

У јавном простору, на различитим локацијама у граду, одиграваће се перформанси, програми за децу и младе (као што је перформанс на штулама „Таласи“ у извођењу позоришта „Патос“ 8. септембра), плесни наступи, изложбе књига и старих заната, креативне радионице, програми који евоцирају дух средњовековља.

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *