ЕПСКИ СПЕКТАКЛ НА ДЕСПОТОВОМ ДВОРУ

ПРВИ ПУТ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ТВРЂАВИ

 

ЕПСКИ СПЕКТАКЛ НА ДЕСПОТОВОМ ДВОРУ

 

Ben-Hur_RS_plakatДан раније пре него што стигне у српске биоскопе, римејк историјског спектакла „Бен-Хур“, имаће ПРЕТПРЕМИЈЕРУ у средњовековном амбијенту Смедеревске тврђаве, на двору деспота Ђурђа Бранковића, у среду, 31. августа од 20.00 часова.

Мали град Смедеревске тврђаве тако по први пут у својој историји постаје и летња филмска позорница, након што се у новије доба утврдио као један од најаутентичнијих светионика и бастиона позоришних и музичких догађаја.

  • Дигитализацијом биоскопа, односно коришћењем мобилне филмске опреме, постало је лакше организовати пројекције на отвореном. У нашем граду, у сарадњи са омладинским позориштем ПАТОС, већ четири године током летњих месеци организује се биоскоп на отвореном, у Дунавском парку, а пројекције су бесплатне. Након бројних музичких и позоришних догађаја које организујемо у Смедеревској тврђави, Малом граду, некадашњем двору Бранковића, желимо да тај монументални амбијент афирмишемо и као место филмских сусрета у летњим месецима. Изузетно богат културни програм овог лета, али и нестабилне временске прилике, нису нам дале шансу да га реализујемо раније. Надамо се да ће отварање филмске позорнице у Малом граду Смедеревске тврђаве са епским спектаклом „Бен-Хур“, последњег дана августа, бити стабилан камен темељац за још један уметнички израз којим ћемо обогатити садржаје у Смедеревској тврђави и позиционирати је као културну и уметничку дестинацију не само нашег града већ и ширег региона у летњем периоду – каже Марија Аничић, сарадник за односе са јавношћу у Центру за културу.

Нови „Бен Хур” режирао је руско-казахстански редитељ Тимур Бекмамбетов, познат овдашњој публици по акционим и спектакл филмовима „Ноћна стража”, „Дневна стража” и „Тражена” са Анџелином Џоли. Јуду бен Хура сада игра Џек Хјустон, звезда ТВ серије „Царство порока” и филма „Америчка превара”, Месала је Тоби Кебел, оскаровац Морган Фримен тумачи Илдерим, Назанин Бонијади је Естер, док је Родриго Санторо одиграо Исуса Христа.

Као и претходни, холивудски класик „Бен Хур”, и овај филм је реализован према роману „Бен Хур: прича о Христу” Луа Воласа из 1880. године. „Бен-Хур“ је заправо једна од мајмоћнијих прича свих времена. Имућни јеврејин и племенити човек, Јуда Бен-Хур одлази у робље, након што га је најбољи пријатељ, римљанин Месала, лажно оптужио. Након доста година поново се срећу и то у чувеној трци двоколица, у којој ће Јуда поразити Месалу и повратити углед који му је једном давно свирепо одузети.

Амерички спектакл „Бен Хур”, у режији Вилијама Вајлера, приказан 1959, освојио је четири „Златна глобуса” и чак 11 Оскара, чиме држи рекорд заједно са филмовима „Титаник“ и „Господар прстенова: Повратак краља“ у броју награда Америчке филмске академије.

Пројекција се организује у сарадњи са дистрибутерском кућом ART VISTA у оквиру пројекта Mobil 3D Cinema Србија. Улазнице по цени од 250 динара од сутра су у претпродаји на Билет сервису Центра за културу Смедерево, а радно време је од 17.00 до 20.00 сати (осим у недељу 28. августа, када ће су улазнице продавати од 16.00 до 21.00 сат). На сам дан пројекције, 31. августа, моћи ће да се купе и на улазу у Мали град Смедеревске тврђаве у периоду од 18.00 до 20.00 сати.

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *