ПОЗОРИШТЕ НЕ СМЕ ДА ЗАМРЕ

Вилијам Шекспир, Бертолт Брехт, Бранко Ћопић, Добрица Ћосић, Брана Црнчевић и Мајкл Фрејн обележили су овогодишњи позоришни фестивал ,,Театар у тврђави“, који је претходних шест дана у Смедереву потврђивао  дух културе и традиције, веру у живот позоришта и који је подсетио и подстакао потребу за постојањем и неговањем правих вредности. Шест величанствених писаца, ствараоца и глумаца остварили су свој отисак и пробудили критичку свест о нама самима.

Да се велике истине не доказују, већ се живе, да у сну и рана зараста, да рат не растури власт, т.ј. државу, већ растури кућу, постељу и трпезу, и да смрт животу даје величину поручује представа ,,Ваљевска болница“, редитеља Славенка Салетовића, која је синоћ, као последња на програму фестивала, изведена у Малом граду велелепног здања Смедеревске тврђаве. Комад је припремио ансамбл Крушевачког позоришта у копродукцији са Центром за културу ,,Вук Караџић“ Лозница, а публика је изврсно глумачко умеће драмских уметника наградила громогласним аплаузом који је трајао неколико минута.

,,Ваљевска болница“ рађена је по роману Добрице Ћосића – ,,Време смрти“, у драматизацији Бранислава Недића, и ово дело на неки начин даје почаст историјским херојима српског народа. У средишту се налазе суштинска питања народног опстанка као што су живот и смрт, т.ј. све ратне несреће кроз које пролазе људи заробљени у страху, патњи и болести.

Глумац Марко Живић изразио је задовољство и понос што игра Михајла Радића, али и незадовољство због лошег ранга културе на лествици нашег друштва.

,,Ово ми је било узбудљиво искуство. Ја волим да играм представе на отвореном и мислим да треба да се отвори та кутија позоришта, а ово је леп простор за игру. Било је лепо играти Михајла Радића, који је дао свој живот за друге људе, и као лекар и као велики Србин. Он је човек визионар ког нико не разуме; човек који пет ноћи чека војводу Живојина Мишића да изда наредбу о чишћењу Србије. У то време он је измислио парни котао у коме се прала одећа, и чистоћа је тада стварно спасила Србију. Он добија Пирову победу, али многи људи су спашени. Мислим да је важно да се српски писци играју и да бранимо свој језик, а језик се брани кроз филм, кроз књижевност и кроз позориште. Култура је у свим гарнитурама на задњем месту и то је већ постала пракса и правило. Ја стално апелујем, отупео сам и језик и зубе, да позориште не сме да замре, и то је већи грех него да не примимо плату“.

Смедеревац, глумац Ненад Станојевић није могао да сакрије срећу што је играо пред својим суграђанима, и то у једној овако значајној представи:

,,Мислим да је ,,Ваљевска болница“ успела да пренесе ту емоцију коју само дело садржи. Смедеревци су публика коју свако може да пожели; веома културна. Мени се испунио сан да играм пред домаћом публиком и ја сам заиста срећан. Овакви фестивали треба да постоје и због дружења и због размене енергије“.

Млада и талентована драмска уметница која се истакла својим запаженим улогама у позоришту, на филму и телевизији, Нина Јанковић, говори о свом искуству као члану жирија овогодишњег ,,Театра у тврђави“, о одиграним представама на фестивалу, стању културе и позоришта у земљи.

,,Ја сам прошле године била гост и било ми је велико задовољство, стварно сам уживала, и морам да признам да ми је било много лепше и опуштеније тада него ове године. Сада сам у улози жирија, па је, самим тим, одговорност већа. Више бих волела да сам на сцени. Култура је данас на ,,завидном нивоу“. Треба доста да се удружимо, и млади и старији, како бисмо помогли култури и спасли је. Ми смо већ почели сами да се боримо, да правимо сами представе, да правимо трупе, пошто једино тако можете сада да опстанете“.

Након шест успешно одиграних представа на двору династије Бранковић, публика је остала надахнута и испуњена, а један од гледалаца то потврђује:

,,Вечерашња представа ме је одушевила. Глумци су заиста феноменални, и мислим да овај фестивал има светлу будућност“.

(М.С.)

,,Театар у тврђави“ пружио је бег од лажне, превртљиве, намонтиране и површне стварности, а сваки камен троугла овог културно-историјског споменика сведочиће да нас има и да не смемо да одустајемо.

Данас у подне у Пленумској сали Градске управе Смедерево на конференцији за новинаре биће саопштена имена лауреата фестивала. Жири ће прогласити НАЈБОЉУ ПРЕДСТАВУ, а добитнику се додељује статуета са ликом деспота Ђурђа Бранковића. Осим те награде, на „Театру у тврђави“ додељују се још и награда МЛАДА НАДА, такође  по оцени стручног жирија, а добитнику припада статуета са ликом Маре Бранковић. По оцени публике биће проглашено НАЈБОЉЕ ГЛУМАЧКО ОСТВАРЕЊЕ, а добитнику се додељује статуета Тврђаве. Уз сва тра признања додељује се и одговарајућа новчана награда.

Чланови стручног жирија  трећег „Театра у тврђави“ су драмска уметница Нина Јанковић, драмски уметник Миодраг Радоњић и председница Драгана Димић, проф. на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу.

Награде ће добитницима уручити др Јасна Аврамовић, градоначелница Смедерева.

Тања Здравковић

Аутор фотографија: Ненад Живановић

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *