ПОРОДИЧНИ ДАН НА ТЕАТРУ У ТВРЂАВИ

Синоћ је пред препуним гледалиштем на фестивалу ,,Театар у тврђави“ одиграна представа ,,Магареће године“ Бранка Ћопића, којом се представило позориште ,,Бошко Буха“ из Београда. Представу је режирао Марко Манојловић, а деца и одрасли могли су да уживају у причи обојеној младалачким шармом. Одличан одзив публике млађег узраста оправдао је идеју организатора да у фестивалски репертоар укључи представу коју могу да прате и деца од 8 година и старија, као и то што је један дан у току програма означен као „породични дан“. У представи ,,Магареће године“ Бранко Ћопић је и писац и лик, он је глумац и дело, и једно лепо сећање саткано од чежње и осмеха старог човека са душом дечака. У сусрету са својим детињством Бранко преноси властита искуства, пружајући могућност пoдсећања на вечите истине о сазревању, првим љубавима и толеранцији.

Глумац Зоран Цвијановић у улози Бранка Ћопића, који по први пут игра у Смедеревској тврђави, изнео је своје мишљење о самој представи, фестивалу и култури као начину живота:

,,Када смо почели да радимо ову представу чинило ми се да је Бранкова поетика остала у неком изгубљеном времену. Мислио сам да ови млади глумци, и ја са њима, нећемо моћи то да изнесемо и да представимо публици данас, данашњем времену. Међутим, видели сте вечерас како она ради на један диван начин, како је остала недирнута, колико је у ствари актуелна и колики је грех што је овај човек заборављен. Култура је начин живота. Данас не постоји никаква свест код људи да је управо начин и однос према животу оно што се зове култура. Није култура ово што смо ми играли представу, али јесте култура то што смо направили представу, неко организовао фестивал и дошли смо овде да разменимо нека искуства и приредимо неки леп моменат у нечијем животу. Ово вечерас је било толико топло и дирљиво и свима нам је много значило што смо играли овде.“.

У улози Зоре, јединог женског лика из дела ,,Магареће године“,  је млада талентована глумица Ива Стефановић. Она први пут игра представу под ведрим небом и преноси своја искуства, мишљење о децентрализацији културе и импресије о смедеревској публици:

„Процес стварања овог дела је био прелеп и неке ствари које смо радили у том процесу су се преносиле на сцену. Сви смо се некако зближили,  све је заиста било дивно и креативно и много волим да играм ову представу. Од старијих глумаца сам научила да увек треба бити топао и подржавати колеге. Без обзира на то што су они старији, изграђени глумци, и што имају своје успешне каријере, они су толико бринули о нама, давали савете, били строги кад треба, али на један леп, очински начин. Први пут сам у тврђави и било ми је веома узбудљиво када сам дошла овде. Нисам очекивала овакву реакцију публике. Мислим да смо се некако повезали са публиком и да се то осетило и код нас у екипи и некако је било баш добро. Сматрам да је веома важно да позоришта гостују и да се људи повежу са позориштем и културом и са неким добрим садржајима“.

Публика је глумце поздравила громогласним аплаузом, а своје позитивне утиске и одушевљење изнели су како млађи, тако и старији. Ово су неке од реакција:

,,Посећујем фестивал од почетка оснивања, већ сам и купила комплет карата. Ова представа ми се веома допала. Ове године ми се више свиђа одабир представа у односу на претходну, и свиђа ми се што има више представа из унутрашњости.“

(Верица Бендић)

,,Свиђа ми се представа, супер је било. Вероватно ћу доћи на још неку представу“.

(И. С. 9 година)

Вечерас ће глумци позоришта ,,Бошко Буха“ из Београда извести представу ,,Иза кулиса“ Мајкла Фрејна у режији Југа Радивојевића.

 

Т. Здравковић (PRESS TEAM Театра у тврђави)

Аутор фотографија: Ненад Живановић

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *