ОТВОРЕН ТРЕЋИ ТЕАТАР У ТВРЂАВИ: ПОВРАТАК ВЕЛИКИХ ИМЕНА

Синоћ је у Малом граду Смедеревске тврђаве отворен трећи по реду позоришни фестивал ,,Театар у тврђави“. Уз слоган: ,,Добро дошли у позориште“ фестивал је отворио председник Организационог одбора фестивала, истакнути драмски писац и сценариста Радослав Павловић.

,,Овај фестивал биће посвећен великим писцима, домаћим и страним, који су део наше и светске традиције. Ово је повратак великих имена. Вечерас и наредних дана имаћемо увид у то шта је позориште у Србији. Овога пута ћемо ићи шире по Србији, а мање по Београду, који одавно није Београд. На овај начин ћемо одати неку почаст овом простору и славној династији Бранковић“, рекао је Павловић у свом обраћању.

Прве програмске вечери „Театра у тврђави“ ансамбл зрењанинског Народног позоришта „Тоша Јовановић“ извео је представу ,,Човек је човек“ Бертолта Брехта, у режији Анђелке Николић. Овај комад бави се судбином човека у његовом микросвету у коме су смештени чиниоци његове егзистенције, али и тиме како то мало тело и његова породица функционишу у великом систему. Истиче се да је сваки човек, као појединац, немоћан, а маса је та која прави моћ.

Своје утиске о првом учешћу на фестивалу изнели су редитељка Анђелка Николић и глумац Иван Ђорђевић:

,,Јако је леп амбијент и публика је дивна. Познајем тврђаву, али доста дуго нисам била и никада нисам гледала представу овде, тако да мислим да сам овај простор и атмосфера ураде много за представу и пре самог почетка. Начин игре мора да се прилагоди отвореном простору, јер је чулност мања и има више фактора који не могу да се контролишу. Ми смо у овој варијанти играња напољу изгубили неке нијансе, неке фине моменте у глумачкој игри, али смо добили на другим значењима, поготово због тога што се дело дешава у некој тврђави, тако да смо ту добили неке занимљиве подударности са ситуацијом играња“.

(Анђелка Николић, редитељ)

,,Увек је изазов играти у оваквом амбијенту, који се, стицајем околности, поклапа са овом представом. Ове зидине које дају добру акустику и ово здање које је оволико старо дају неку инерцију глумцу да игра пуним плућима. Смедеревска публика је врло посвећена и мислим да би требало чешће организовати представе на овом месту, или да се направи још један ревијални фестивал у тврђави“.

(Иван Ђорђевић, глумац)

Представа ,,Човек је човек“ изазвала је различите коментаре код публике, а овом приликом издавајамо један:

,,Веома ми се допала представа. Није ми први пут да долазим на фестивал и ја сам заиста одушевљена самом идејом да се у оваквом амбијенту организује позоришни фестивал“.

У оквиру пратећег програма фестивала посетиоци у Малом граду могу да погледају изложбу „Скулптуре” вајара Ивана Јеремића из Смедерева. Кроз свој рад Јеремић се критички поставља према питању да ли је наука у функцији човека или човек постаје жртва трансхуманизма и нових медија. Изложба је резултат сарадње са Факултетом примењених уметности у Београду.

Данас је на репертоару представа ,,Магареће године“ Бранка Ћопића, коју ће извести позориште ,,Бошко Буха“ из Београда.

Т. З.

Фото: Ненад Живановић

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *