ТРЕЋИ „ТЕАТАР У ТВРЂАВИ“ У ЗНАКУ ВЕЛИКИХ ПИСАЦА

Позоришни фестивал „Театар у тврђави“, у свом трећем издању, као и претходне две године, одржаће се у периоду од 6. до 11. јула у простору Малог града Смедеревске тврђаве, под слоганом „Добро дошли у позориште“. Како истиче Радослав Павловић, председник Организационог одбора фестивала, овогодишњи „Театар у тврђави“ биће у знаку великих писаца.  Публика ће моћи да прати позоришне представе настале по делима великана какви су Вилијам Шекспир и Бертолт  Брехт, угледног аутора  Мајкла Фрејна, и значајних домаћих стваралаца: Бране Црнчевића, Добрице Ћосића и Бранка Ћопића.

На дан отварања фестивала, 6. јула,  Народно позориште „Тоша Јовановић“ из Зрењанина гостује на летњој сцени у Малом граду са представом „Човек је човек“ (епизода 2) по сценарију Бертолта Брехта, а у режији Анђелке Николић. Представа тематизује судбину човека у околностима обележеним империјалним и колонијалним претензијама и деловањима, и суочава са питањима механизама моћи и човекове потлачености.

Као „породични дан“ у програмској понуди трећег „Театра у тврђави“ означен је 7. јул,  када ће се играти представа „Магареће године“ по делу Бранка Ћопића, у извођењу Позоришта „Бошко Буха“ из Београда и у режији Марка Манојловића. Представа води гледаоце путем евоцирања младалачког и непомућеног осећаја за праведно и намењена је публици од 8 година па навише, тако да је заједнички могу пратити родитељи и деца.

Наредног дана, 8. јула, Позориште „Бошко Буха“ поново ће гостовати у Смедереву, са представом „Иза кулиса“ коју је према делу Мајкла Фрејна, једном од најигранијих комада светске драматургије, режирао Југ Радивојевић. Духовита посвета позоришту, представа „Иза кулиса“ у којој глумци тумаче глумце на забаван и комичан начин приказује како збивања на сцени, тако и живот глумаца ван њихових позоришних улога.

Представа „Јулије Цезар“ по трагедији  класика Вилијема Шекспира од чије се смрти ове године навршава четири века, рађена у копродукцији Народног позоришта Сомбор, Град Театра Будва и Центра за културу Свилајнац, у адаптацији и режији Кокана Младеновића, на репертоару „Театра у тврђави“ је 9. јула. Ликови ове трагедије, у којој можемо препознати нашу савременост, протагонисти су приче о краху револуционарних хтења, о револуцији и политичком преврату који се, како ће рећи Кокан Младеновић, „компромитују у сопственој немоћи, обесмишљавајући тако феномен истинске демократије“. „Кафаница, судница, лудница“ или „сатирично кабаретско фарсична алегорија о узроцима посртања кроз време нашег малог народа“ Бране Црнчевића, редитељско остварење Мирослава Трифуновића, позоришну публику очекује 10. јула. Са том представом која се бави нашим менталитетом, односом према себи, држави, власти Шабачко позориште наступа на овогодишњем фестивалу. Последња у низу представа које ће се играти на трећем „Театару у тврђави“ је „Ваљевска болница“, настала према трећем делу романа – саге „Време смрти“ Добрице Ћосића. Према речима Радослава Павловића, ради се о писцу који нас је „подсетио на страдање и јунаштво наших блиских предака“, чини се, после сто година заборављених, „због чега можда данас и страдамо“. Представу „Ваљевска болница“ рађену у копродукцији Крушевачког позоришта и Центра за културу „Вук Караџић“ из Лознице режирао је Славенко Салетовић, а дело које ће се играти у Смедереву 11. јула, према уверењу редитеља представа је какву Ћосић заслужује, модерна и пријемчива, нешто што се тиче свих Срба и свих људи.

Све представе су у конкуренцији за награду за НАЈБОЉУ ПРЕДСТАВУ ФЕСТИВАЛА по оцени стручног жирија. Добитнику се додељује статуета са ликом деспота Ђурђа Бранковића. Осим те награде, на „Театру у тврђави“ додељују се још и награда МЛАДА НАДА  по оцени стручног жирија (добитнику припада статуета са ликом Маре Бранковић) и награда за НАЈБОЉЕ ГЛУМАЧКО ОСТВАРЕЊЕ по оцени публике (добитнику се додељује статуета Тврђаве). По завршетку фестивала 12. јула у 12.00 часова на Конференцији за новинаре биће проглашени добитници фестивалских признања.

У стручном жирију  трећег „Театра у тврђави“ биће драмска уметница Нина Јанковић, драмски уметник Миодраг Радоњић и пијанисткиња Драгана Димић.

Цена улазнице за сваку фестивалску представу је 200 динара, а комплет улазница за шест представа биће у продаји по цени од 1000 динара.

Покровитељ фестивала је град Смедерево, а реализује га Центар за културу Смедерево.

 

 

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *