ТУРНЕЈА „СЛОБОДНЕ ЗОНЕ“- ПЕТ ПРОЈЕКЦИЈА СА ФЕСТИВАЛСКОГ ПРОГРАМА У СМЕДЕРЕВУ

2016 SZ Turneja Baner 300x250-01

Филмски фестивал  „Слободна зона“ овог пролећа креће у десету јубиларну Турнеју широм Србије. Пет најбољих филмова са прошлогодишњег фестивалског програма, по избору публике и селектора, током априла, маја и јуна, представљају се публици у 45 градова наше земље. Филмска публика у Смедереву имаће прилику да трећи пут у биоскопу Центра за културу Смедерево погледа одабране филмове са фестивала Слободна зона. Пројекције ће се одржавати од 23. до 27. маја са почетком у 20 сати, а улаз је слободан.

Предводник овогодишњег репертоара је до сада најубедљивији победник по избору публике „Слободне зоне“, филм „Дугме од седефа“ чилеанског редитеља Патрисија Гузмана. Филм ће бити приказан у Смедереву у понедељак, 23. маја. Визуелно фасцинантан и емотиван, документарни филм „Дугме од седефа“ спаја невероватне чињенице о утицају и значају воде за човечанство, док се истовремено окреће угроженој заједници којој је историја одузела глас – домородачком становништву чилеанске Патагоније, десеткованом од стране првобитних колонизатора, затим готово докрајченом бруталношћу Пиночеовог режима.

У пет најбољих са 11. Слободне зоне, публика је уврстила и филм исландског редитеља Гримура Хаконарсона „Овнови“, црнохуморну причу о два брата фармера које након четири деценије свађе и међусобног игнорисања спаја трагична вест о болести посебне расе овнова које њихова породица гаји генерацијама. У биоскопу Центра за културу филм ће бити приказан у уторак, 24. маја.

Публици ћемо током Турнеје представити још једно светски признато остварење нове чилеанске кинематографије, „Клуб“, последњи филм Пабла Лараина, контроверзне тематике. Филм говори о групи свештеника „на покајању“, изопштених на приобално насеље због бројних криминалних дела које су починили – од злоупотребе деце до трговине новорођенчади невенчаних мајки. Смедеревска публика филм ће моћи да погледа у среду, 25. маја.

Посебно фестивалско изненађење, документарни филм „Плес са Маријом“, представља Марију Фукс, аргентинску плесачицу, која је цео живот провела обучавајући људе свих животних доба плесу, добробити коју музика и покрет доносе људском телу и духу, нарочито оних са менталним и физичким потешкоћама. На прагу деведесете године, Марија се суочава са ограничењима које јој сопствено тело намеће и открива да сама себи постаје најзахтевнији ученик. Заинтересовани у Смедереву ће овај филм моћи да погледају у четвртак, 26. маја.

На репертоару Турнеје налази се и Тhe Yes Man су револтирани“, еколошки документарац о активистичком двојцу иза имена  Тhe Yes Man и њиховој вишегодишњој бескомпромисној борби са светским корпорацијама и владиним институцијама – за подизање свести о утицају нехајне индустрије на климатске промене, користећи ситне преваре и духовите сплетке. Пројекција последњег у низу филмова у оквиру Турнеје „Слободне зоне“ ће се одржати у петак, 27. маја.

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *