НОЋ БОГОВА

Noc-bogova_plakat

Представа „Ноћ богова“ најизвођенијег хрватског позоришног писца Мире Гаврана, у којој играју Дејан Луткић, Војин Ћетковић и Небојша Илић, биће изведена 20. маја у Великој дворани Центра за културу Смедерево (ЦзКС). Представу у продукцији Дома омладине Београд (ДОБ) режирао је Марко Манојловић.

Радња представе се дешава једне вечери на десетогодишњицу пријатељства када се краљ Луј XIV (Ћетковић), дворска луда (Луткић) и писац Молијер (Илић) заједно опијају евоцирајући успомене на прохујала времена. Усред весеља, краљ открива да је сазнао да њих двојица играју фарсу о њему у којој га исмејавају, па присиљава своје пријатеље да ту фарсу одиграју само за њега.

Сам писац Миро Гавран је дао своју напомену да ово није историјска драма, као и да Молијер из драме није Молијер из живота, односно ни да Луј XIV није Луј XIV из живота. „Ноћ богова“ је трагикомедија,али је и политичка фарса, која може да се пореди са стварним животом и политичком сценом, како у Србији тако и у региону.

Миро Гавран је хрватски драматург, романописац, приповедач и писац за младе, члан сарадник Хрватске академије знаности и умјетности. Дела су му преведена на 38 језика. Његове књиге су имале више од 200 издања у земљи и иностранству. По његовим драмама и комедијама настало је више од 300 позоришних премијера широм света, а видело их је више од три милиона људи. Једини је живи драмски писац у Европи који има позоришни фестивал њему посвећен, изван земље рођења, на којем се играју искључиво представе настале према његовим текстовима, а који од 2003. делује у Словачкој у Трнави под називом ГАВРАНФЕСТ, од 2013. у Пољској у Кракову, а од 2016. у Чешкој у Прагу. Добио је двадесетак књижевних и позоришних награда у земљи и иностранству, а међу њима и награду Central European Time (1999.), која се додељује најбољим средњоевропским писцима за целокупан опус, те награду Европски круг (2003.) за афирмацију европских вредности у књижевним текстовима. Драма „Ноћ богова“је написана 1986. године и до сада је имала много извођења широм света.

Улазнице коштају 500 динара на билетарници Центра за културу. Телефони за информације и резервације су 026/4624-815 и 064/829-5345.

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *