КАД СЕ УЖЕЛИШ СМЕДЕРЕВА

Програм одређен у својој суштини љубављу према Смедереву, представљање књиге Томислава Стевановића „Кад се ужелиш Смедерева“ (како остати Смедеревац у сто лекција) одржаће се у уторак, 17. маја са почетком у 19 сати у Концертној дворани Центра за културу Смедерево. Књига окупља текстове објављиване у „Нашем гласу“, у рубрици „Што град Смедерево“, а писане у духу поетске прозе. Саткана од сећања, успомена, емоција, књига чува од заборава и дозива из прошлости личности и околности припадне историји града, води читаоце путевима некадашњег Смедерева, суочава „некад“ и „сад“, опомиње дубином искуства које носи у себи, баштини лица трајања града.

„Постаћете прави стари Смедеревац ако прочитате ову узбудљиву књигу из прошлости града Деспота Ђурђа. Писана за отишавше, садашње и будуће Смедеревце, она је богато, духовно складиште старих дунавских тајни, одмичућих гласова и нових виђења. Као да се Нушић изнова пробудио. Њене приче и досетке дуго ће одзвањати и засмејавати нас. Од ње се може и пошандрцати кад се види какви смо у старом оделу. Ако се не удубите у њено штиво, неки сеобљани ће однети Смедеревца из ваше коже док сањарите очекујући Европску унију.

Очаравајуће је духовита, снажна у изразу, посебна, љутита на све који брзо заборављају одакле су се испилили.

Ова књига ће нас држати на окупу и покрету и кад нас не буде више. Са њом смо дуговечнији и мање несрећни.“

Проф. др Добривоје Станојевић

 

Поред аутора, у програму ће учествовати и професор др Добривоје Станојевић, професор стилистике и реторике на Факултету политичких наука у Београду, аутор бројних научно-истраживачких радова, писац и књижевни критичар.

Музичке тренутке ће уприличити гудачки квартет АРКУМ.

Kad-se-uzelis-Smedereva-Tomislav-Stevanovic

Томислав Стевановић аутор је песничких књига: „Шума мога ума“, „Викторија“, „Светлосни зид“, „Вешала од родног дрвета“, „Нови календар“, „Рез на води“, „Химна судбине“, „Песак за очи“, „Мост над губилиштем“, „Што град Смедерево“, „Посвета свету“, „Анђео без боравишта“. Био је директор Историјског архива у Смедереву.

 

Улаз на програм је слободан, а заинтересовани ће моћи да купе књигу „Кад се ужелиш Смедерева“.

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *