О ИДИЛИ И СРЕЋИ

Трибина „О идили и срећи“ која ће се у оквиру мајске понуде научно-образовног програма Центра за културу Смедереву одржати у уторак, 10. маја са почетком у 19 сати у Концертној дворани биће у знаку расправе о томе у чему се заправо састоји искуство среће, као и о могућности сагледавања и доживљавања света у његовој идеалној могућности, мирноћи, озарености и несметаном бујању бића којима је настањен. На трагу могућих одговора на питање о срећи и идили, гост Центра за културу, еминентни професор опште књижевности и теорије књижевности на Филолошком факултету у Београду, писац, есејиста, преводилац др Драган Стојановић бавиће се начином на који филозофија и уметност изражавају однос према теми трибине, коју је и сам обрадио у истоименој студији, афирмишући „хелиотропну мисао“, мисао која се управља према светлости и светлосним просторима. У перспективи коју отварају Стојановићева промишљања срећа се открива као стање постојања, задовољног самоприхватања, афирмативног односа према егзистеницији, коју можемо доживети у унутрашњем обиљу, зрелости и лепоти. Током програма биће уз тумачење приказане репродукције слика Клода Лорена, којима се професор Стојановић бави као уметничким сведочанствима да идилична визија света и пејзажа у којој се отварају даљине и светлоносни земаљско-небески видици, може бити начело уметничке стилизације. Осим тога биће направљен осврт на сликарска дела Јана Вермера, сагледана као репрезентативна за разматрања о срећи. Тематизација ће обухватити и суочавање са песимистичким и трагичким погледима на човек и свет.

Улаз на програм је слободан, а модератор је Марко Цветковић, уредник научно-образовног програма Центра за културу Смедерево.

prof-dr-Dragan-Stojanovic

Проф. др Драган Стојановић аутор је романа „Двојеж“,  „Злочин и казна“, „Бензин“  „Океан“,  „Уредник од искуства“, збирки приповедака „Месеци“, дела есејистичко-пародијске прозе „Светска књижевност. Научно проверене приповести у којима се износи истина о разним питањима а нарочито о љубави, разврстане у четири књиге“. Објавио је збирке песама „Олујно вече“, „Сл. Четири песме о Сл.“, „Године“, „Није то све“. Потписује књиге огледа и студија „Феноменологија и вишезначност књижевног дела“, „Иронија и значење“, „О идили и срећи. Хелиотропно лутање кроз сликарство Клода Лорена“, „Рајски ум Достојевског”, „Парадоксални класик Томас Ман“, „Лепа бића Иве Андрића“, „Поверење у Богородицу“, „Енергија сакралног у уметности“, „Швејк хоће да победи“. Преводио је са немачког језика дела Томаса Мана, Волфганга Милера-Лаутера, Фридриха Шлегела, Јирген Хабермаса, Јозефа Рацингера и Готфрида Бена. Добитник је награде „Никола Милошевић“ за 2010. годину за дело „Енергија сакралног у уметности“. Награду додељује Радио Београд 2 за најбољу књигу из области теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије.

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *