СУТРА ПОЧИЊУ 33. НУШИЋЕВИ ДАНИ

Представом „Господин посланик“  по тексту и у режији Радета Вукотића и извођењу Позоришта „Призор“ из Београда, првог априлског дана у Центру за културу Смедерево почеће програм 33. Позоришног фестивала „Нушићеви дани“.

Ове године, задржавајући слоган „Нушић је сам живот“, фестивал ће се одржати од 1. до 16. априла. Први програмски сегемент, „У сусрет Нушићевим данима“, поред представе „Господин посланик“  укључује и  представљање монографије посвећене глумици Мири Бањац, добитнику Нушићеве награде за животно дело глумцу комичару  за 2016. годину. Монографија са насловом „Мира Бањац-једна једина“ ауторке Јоване Стефановић, биће представљена 5. априла у Атељеу 212. У склопу блока „У сусрет Нушићевим данима“ 6. априла биће изведена и представа за децу „Аутобиографија“ по мотивима истоименог дела Бранислава Нушића, у извођењу Позоришта „Јеленица“ из Београда.

Програм свечаног отварања одржаће се 7. априла и обухватиће полагање венаца на споменик Браниславу Нушићу, као и отварање изложбе радова студената Факултета примењене уметности у Београду „Традиционални Нушић виђен очима младих уметника на коме ће се обратити сценограф Герослав Зарић, редовни професор на Факултету примењених уметности. Фестивал ће отворити градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић, а исте вечери, у оквиру циклуса „Нушићеви лауреати“ биће уприличено вече са Иваном Бекјаревим, добитником Нушићеве награде за животно дело глумцу комичару 1996. године. Публика ће га видети у представи „Ловци на мираз“ по тексту Зорана Ђорђевића и Радета Вукотића, у адаптацији и режији Радета Вукотића. Представу ће играти глумци Позоришта „Призор“ из Београда.

У Претфестивалском програму биће игране две представе: „Свет“ према тексту Бранислава Нушића у режији Дејана Цицмиловића, сценско остварење у чијем су креирању своју љубав према позоришту удружили глумци аматери Дома културе Старо Село и Дома културе Крушево, на репертоару у Смедереву 8. априла, и „Каролина Нојбер“ Градског позоришта „Абрашевић“ из Ваљева, по тексту Небојше Ромчевића и у режији Мирослава Трифуновића, која ће бити изведена на „Нушићевим данима“ 9. априла.

Фестивалски програм током кога ће се играти представе изабране за овогодишње издање фестивала од стране селектора Братислава Петковића трајаће од 10. до 15. априла. Прва у низу представа која ће публика имати прилику да види у оквиру главног програма, 10. априла је „Палилуски роман“  према комаду „Иза Божјих леђа“ Бранислава Нушића, у режији и адаптацији Егона Савина, а извешће је драмски уметници Београдског драмског позоришта. Атеље 212 гостује 11. априла са представом „Лице“ по тексту руског писца Александра Галина, а у режији Јелене Богавац. Позоришно дело настало у  копродукцији Народног позоришта у Београду и Шабачког позоришта, представа „Бизарно“, на основу драме  Жељка Хубача и у режији Снежане Тришић, играће се на сцени у Смедереву 12. априла. Представа „Мајстори, мајстори“ Позоришта „Бошко Буха“ из Београда, деценијама након појаве истоименог филма, доноси театарским средствима оживљен познати текст Горана Марковића, а бројна глумачка екипа „Бошка Бухе“ наступиће на фестивалу 13. априла. „Лаки комад“ у продукцији Културног центра Чукарица из Београда за кога текст потписује Небојша Ромчевић, а режију Ненад Гвозденовић играће се 14. априла. Последња у низу представа које се налазе у конкуренцији, она која којом ће бити завршен фестивалски програм 33. „Нушићевих дана“ је „Клаустрофобична комедија“ по тексту Душана Ковачевића, у режији Дарка Бајића и извођењу Звездара Театара из Београда. „Клаустрофобична комедија“ је на програму 15. априла.

Завршни сегмент „Нушићевих дана“, традиционално, обухвата програм свечане доделе награда и вече лауреата, добитника Нушићеве награде за животно дело глумцу комичару која је ове године припала Мири Бањац. Завршне вечери, 16. априла, биће уручене Нушићева награда за животно дело глумцу комичару, Нушићева награда за ревитализацију драмске класике на театарским сценама у земљи и иностранству чији је добитник редитељка Милица Краљ, Нушићева награда за најбољу представу у целини по оцени стручног жирија, Нушићева награда за најбољу представу у целини на основу гласова публике, Награда „Милосав Буца Мирковић“, за најбоље глумачко остварење на фестивалу.

Након извођења сваке представе, како у фестивалском делу програма, тако и у оквиру Претфестивалског програма, проглашава се глумачко остварање вечери на основу гласова публике. Додела награде за глумачко остварење вечери је део програма у кафани „Дарданели“ који подразумева сусрет селектора фестивала, аутора и извођача представе са медијима, и омогућава непосредену комуникацију са креативним тимом представа играним на фестивалу.

Стручни жири за доделу Нушићеве награде за животно дело глумцу комичару радио је у саставу: Светлана Бојковић, драмска уметница, председница, Светозар Рапајић, професор режије на Факултету драмских уметности и професор глуме на Приштинском универзитету, и др Драгана Чолић Биљановски, театролог. Жири у истом саставу одлучивао је и о додели Нушићеве награде за ревитализацију драмске класике на театарским сценама у земљи и иностранству.

А у жирију за доделу Нушићеве награде за најбољу представу у целини по оцени стручног жирија, као и за доделу Награде „Милосав Буца Мирковић“, за најбоље глумачко остварење на фестивалу су драмски уметници Рада Ђуричин и Божидар Стошић, и професор књижевности Драгослав Мандић.

Покровитељи фестивала су Министарство културе и информисање Републике Србије и Град Смедерево.

Улазнице се у продаји и могу се купити на билетарници Центра за културу Смедерево.

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *