НУШИЋ ЈЕ ВЕЛИКА ТАЈНА

Предстојећи, 33. Позоришни фестивал „Нушићеви дани“ који се идућег месеца одржава у  Смедереву доноси публици шест атрактивних представа београдских позоришта у главном делу програма. Овогодишњи лауреати су глумица Мира Бањац и редитељка Милица Краљ. У завршници фестивала биће додељене још три награде, од којих једна глумачака и две за представе. У обраћању медијима прослављена глумица рекла је да је за њу Нушић до данас остао велика тајна, велика непознаница и велико трагање.

 

Јуче је на конференцији за медије у Центру за културу Смедерево представљен богат програм 33. Позоришног фестивала „Нушићеви дани“ који ће се одржати од 1. до 16. априла. На конференцији су уз образложења представљени и добитници Нушићеве награде за животно дело глумцу комичару, која је ове године припала истакнутој драмској уметници Мири Бањац, и Нушићеве награде за ревитализацију драмске класике на театарским сценама у земљи и иностранству, која ће бити уручена редитељки Милици Краљ.

 

Фестивал у част дела великог комедиографа  реализује се под покровитељством Града Смедерева и Министарства културе и информисања Републике Србије. У име града Смедерева обратила се Весна Стефановић, чланица Градског већа задужена за ресор културе, информисања и људских ресурса и чланица Организационог одбора „Нушићевих дана“. Она је, указујући на значај „Нушићевих дана“, рекла да се ради о јединственом фестивалу који „даје печат културном животу Србије“. Истичући Нушићеву посебну повезаност са Смедеревом  подсетила је на чињеницу да је знаменити стваралац провео део детињства и младости у том граду.

 

Драгослав Мандић, професор књижевности, заменик председника Организационог одбора фестивала и члан стручног жирија за избор најбоље представе на фестивалу у свом обраћању је скренуо је пажњу на жељу организатора да фестивал доноси нешто ново и да тежи ка нечем новом. Као потврду тенденције ка новим садржајима Мандић је навео бијеналну награду за редитеља и награду за глумца који је најбоље интерпретирао свој текст на целокупном фестивалу, са именом књижевника и позоришног критичара, Милосава Буце Мирковића. За 33 године постојања, како је рекао Мандић, „Нушићеви дани“ су постали културни бренд града, и данас су, према његовим речима, тако позиционирани „да се позоришта сама нуде за учешће на фестивалу“.

Уметнички директор фестивала Сава Ђуричић говорио је о садржајима предвиђеним  у оквиру сегмента фестивала „У сусрет Нушићевим данима“, као и у склопу Претфестивалског програма. Прва представа на 33. „Нушићевим данима“  играће се  управо на Дан смеха и шале, 1. априла, и то ће бити „Господин посланик“ у режији Радета Вукотића и извођењу позоришта „Призор“. Са намером да се и најмлађи суграђани приближе фестивалу 6. априла биће изведена представа за децу „Аутобиографија“ по делу Бранислава Нушића. Ђуричић је најавио и представљање монографије посвећене овогодишњем лауреату „Нушићевих дана“ Мири Бањац. Монографија под насловом „Мира Бањац, једна једина“ ауторке Јоване Стефановић биће промовисана у Атељеу 212 у Београду. На дан свечаног отварања манифестације, 7. априла, биће отворена изложба радова студената Факултета примењених уметности у Београду „Традиционални Нушић виђeн oчимa млaдих умeтникa“. Изложбу која ће посетиоцима фестивала омогућити да виде на који начин су Нушићева дела инспирисала младе ствараоце отвориће један од најистакнутијих домаћих позоришних сценографа, професор Герослав Зарић. За исто програмско вече Ђуричић је најавио гостовање драмског уметника Ивана Бекјарева у оквиру циклуса „Нушићеви лауреати“. Бекјарев, који је добитник Нушићеве награде за животно дело глумцу комичару 1996. године играће у представи „Ловци на мираз“ у адаптацији и режији Радета Вукотића и извођењу Позоришта „Призор“ из Београда.

За претфестивалски програм, намењен углавном аматерским позориштима, уметнички директор је најавио две представе: „Свет“ Бранислава Нушића у режији Дејана Цицмиловића у копродукцији Дома културе Старо Село и Дома културе Крушево која ће се играти 8. априла, и „Каролина Нојбер“ по тексту Небојше Ромчевића коју као редитељ потписује Мирослав Трифуновић. „Каролину Нојбер“ ће 9. априла играти глумци Градског позоришта „Абрашевић“  из Ваљева у саставу који укључује професионалне и аматерске уметнике.

 

Селектор фестивала, Братислав Петковић, редитељ и писац, правећи у свом излагању осврт на слоган фестивала „Нушић је сам живот“, присутан од прошле године, приметио је да Нушића као писца није могуће уметнути у теоријске калупе, да као и живот, који једног тренутка може бити комичан, а следећег већ трагичан, Нушић не подлеже жанровским одређењима. Говорећи о селекцији представа за овогодишње издање фестивала, Петковић је указао на то да није било богате понуде представа рађених према Нушићевим текстовима, али да је уложен труд да се изаберу остварења на Нушићевом трагу.

Представа која ће 10. априла отворити такмичарски део фестивала је „Палилуски роман“ коју је, са основом у тексту Бранислава Нушића „Иза Божјих леђа“ режирао и адаптирао Егон Савин, а изводе је глумци Београдског драмског позоришта. На репертоару 33. „Нушићевих дана“ налази се и представа „Струјосек“ према тексту Александра Радивојевића, у режији Александра Швабића и у извођењу Атељеа 212 из Београда. Селектор фестивала оценио је да се ради о савременом тексту који је на трагу Нушића, о доброј глумачкој екипи и представи која доноси глумачке бравуре. У фестивалски програм селектор је уврстио и представу „Бизарно“ коју је према тексту Жељка Хубача режирала Снежана Тришић, а изводе је уметници Народног позоришта у Београду и Шабачког позоришта. Ликови Горана Марковића из текста „Мајстори, мајстори“, поред тога што су оживели на култном филму, отелотворени су и у истоименој представи редитеља Милана Караџића коју ће глумци позоришта „Бошко Буха“ из Београда играти у Смедереву 13. априла. Представа „Лаки комад“ у режији Ненада Гвозденовића, према тексту Небојше Ромчевића, гостује у Смедереву 14. априла, а играју је глумци Културног центра Чукарица. Последња у низу представа које су ушле у селекцију је „Клаустрофобична комедија“ по тексту Душана Ковачевића и у режији Дарка Бајића. Екипа Звездара театра са „Клаустрофобичном комедијом“ пред смедеревском фестивалском публиком наступиће 15. априла.

 

Програм свечане доделе награда биће уприличен 16. априла, а поред уручења награда Мири Бањац и Милици Краљ обухватиће и уручење Нушићеве награде за најбољу представу у целини по оцени стручног жирија, Нушићеве награде за најбољу представу у целини на основу гласова публике, Награде „Милосав Буца Мирковић“, за најбоље глумачко остварење на фестивалу. Завршни део програма посвећен је делу Мире Бањац.

Светозар Рапајић, професор глуме на Факултету драмских уметности у Београду и професор глуме на Приштинском универзитету, образложио је као члан  жирија за доделу Награде за животно дело глумуцу комичару одлуку да то признање припадне Мири Бањац. „Мира Бањац је један од најбољих примера онога што мислим да хумор јесте. А хумор, прави хумор, квалитетни хумор, није нешто што је само смешно. Прави хумор, онај највреднији хумор увек има и неку димензију горчине, и неку димензију апсурда, и неку димензију меланхолије, или чак нежности, и мислим да је Мира Бањац најубедљивији стваралац који оживљава тај прави хумор са много димензија који није само једносмеран, него укључује у себе различите конотације, различита осећања која доживљава гледалац.“ рекао је професор Рапајић.

Поред професора Рапајића, жири за доделу Награде за животно дело глумцу комичару, као и за доделу Нушићеве награде за ревитализацију драмске класике на театарским сценама у земљи и иностранству, чине Светлана Бојковић, драмска уметница, председница жирија и др Драгана Чолић Биљановски, театролог. О додели Нушићеве награде за најбољу представу у целини  одлучује стручни жири, кога, осим Драгослава Мандића, чине драмски уметници Рада Ђуричин и Божидар Стошић.

У свом обраћању представницима медија Мира Бањац нагласила је да је љубав према људима, посматрање људи и њихових судбина у разним областима деловања оно што је довело до њених глумачких постигнућа. „За све што сам урадила могу да захвалим само људима, људима на улици, људима у школи, људима у војсци, студентима…“ казала је позната глумица. За Миру Бањац Нушић је до данас остао „велика тајна, велико орање, велико трагање, недовољно осветљен бункер“. Објашњавајући свој однос према Нушићу уметница је рекла да он за њу никада није био јако смешан писац, и да је био стваралац кадар да сурове, животне теме преточи у бриљантни хумор. Нушићево дело окарактерисала је тиме што је рекла: „Нушић нас није исмевао, он нас је потврђивао“.

Однос према драмској класици редитељке Милице Краљ манифестује се у читању дела Бранислава Нушића, изнео је професор Светозар Рапајић наводећи аргументе жирија у прилог додели Нушићеве награде за ревитализацију драмске класике на театарским сценама у земљи и иностранству Милици Краљ. Према Рапајићевим речима, Нушића можемо сматрати оцем наше верзије позоришта апсурда, а Милица Краљ проналази димензију апсурдног живота и при томе не врши деструкцију оригиналног Нушићевог дела нити његово насилно извитоперавање.

Поуке да је „позориште маратон, а не трка на сто метара“ држи се редитељка Милица Краљ на свом стваралачком путу. Такав однос према раду помогао јој је да „освоји занат“, а у режирању представа води се уверењем да треба радити за публику, што се у досадашњем току каријере показало као успешно.

 

Фестивал подржавају и Телеком Србија, ДДОР Нови Сад, Банка Интеза и други. Улазнице се могу набавити на Билетарници Центра за културу Смедерево.

 

FacebookTwitterGoogle+Share

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *